ΕΛΛΗΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΠΑΥΕΣΑΙ, Η ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΛΕΝΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΑΤΡΕΙΑ, ΜΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΠΩΣ ΟΤΑΝ ΣΥΝΗΘΙΖΕΙΣ ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΑΡΧΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙΣ

Wednesday, February 23, 2011

Η ταφή της Ελληνικής τέχνης κάτω απ' την "θεού Σοφίαν" - Δαυλός - βλέπετε Μάιος 2006, τ. 233. Μ. Μαμανέας.

 
Η πολυαίωνη προπαγάνδα έχει καταφέρει να πείση τους Νεοέλληνες ρωμιούς να θεωρούν αυτό το κτήριο, τον ναό της Αγίας Σοφίας, ως άφθαστο αρχιτεκτονικό επίτευγμα, και καμάρι του Ελληνισμού.
Το επάνω δεξιά τεμάχιο αρχαίου μαρμάρου με δυό ψάρια και μιά τρίαινα, το οποίο βρίσκεται εντοιχισμένο στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, προέρχεται ασφαλώς από κάποιον συλημένο από το Ιουστινιανό, αρχαίο ναό της Βυζαντινής επικράτειας.
Αριστερά φαίνονται τα ακριβώς δδίπλα απ' την Αγία Σοφία ερείπια του κατεδαφισθέντος απο τους χριστιανούς αρχαίου Ελληνικού ναού του Απόλλωνος, τα οποία αποκαλύφθηκαν απο πρόσφατη ανασκαφή.

Ο Ιουστινιανός πίστευε, οτι η Κωνσταντινούπολη έπρεπε να πάρη τόσο τη θέση της Ρώμης, όσο και της Ιερουσαλήμ, γι' αυτό θα έπρεπε να κατασκευασθή το πιό υπέροχο οικοδόμημα, ένας ναός, η Αγία Σοφία. Ο ναός αυτός δεν αφιερώθηκε σε κάποιον άγιο, αλλά πήρε το όνομα Σοφία, προφανώς λόγω επιρροής απο την "Παλαιά Διαθήκη" ( Σοφία του Σολομώντος, Σοφία Σειράχ ).

No comments:

Post a Comment